Vodiči v Prešovskom kraji za prvý deň dostali 162 jabĺk a 147 citrónov

06.05.2004 Celý región

Vodiči na území deviatich okresov Prešovského kraja dostali v pondelok 3. mája, v prvý deň dopravno-preventívnej akcie, od žiakov základných škôl 162 jabĺk a...
Vodiči na území deviatich okresov Prešovského kraja dostali v pondelok 3. mája, v prvý deň dopravno-preventívnej akcie, od žiakov základných škôl 162 jabĺk a 147 citrónov.

Prví boli odmenení za svoju ohľaduplnosť, druhí potrestaní za prekračovanie dovolenej rýchlosti. Akcia na území zvyšných štyroch okresov kraja sa skončila v utorok 4. mája.
Z doterajších poznatkov dopravných policajtov a zástupcov spoluorganizujúcej Generali Poisťovne, a. s. , o ktorých informovali 4. mája na tlačovej konferencii v Prešove, vyplýva spokojnosť s priebehom akcie Jablko - citrón. V kraji sa koná po štvrtýkrát. Má dobrý vplyv nielen na vodičov, ale aj na žiakov, ktorí sa oboznamujú s prácou polície \"na mieste činu\".
Podľa policajných poznatkov za tri hodiny trvania akcie v pondelok prešlo kontrolovanými úsekmi dovedna 1995 vozidiel. Z nich 309 zastavili. Dopravní policajti museli vo veľmi vážnych prípadoch siahnuť aj k blokovým pokutám, a to napríklad keď vodič v úseku s obmedzenou rýchlosťou na 60 km/h jazdil \"stovkou\". Nemilým pondelkovým prekvapením bolo v okresoch Humenné a Medzilaborce napríklad zistenie, že kontrolované vozidlá, za volantmi ktorých sedela žena, išli častejšie vyššou rýchlosťou.
Predstavitelia Krajského dopravného inšpektorátu PZ a obchodného zastúpenia uvedenej poisťovne v Prešove vyjadrili ochotu spolupracovať aj v iných preventívnych akciách. Sústredia sa na ochranu chodcov a bicyklistov. Polovica usmrtených účastníkov dopravnej premávky sú totiž nemotorizovaní.

(jj)
 

Vyberte región